A tök jelentős olaj-, élelmiszer-, italipari nyersanyag, sütödei konyhai termék. A XVI. században került Észak – és Dél-Amerikából Európába, így Magyarországra. Napjainkra a reformkonyha elengedhetetlen tartozékává nőtte ki magát. .Az olajtök termesztésének bázisa Magyarország, Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia területe. A népi gyógyászatban a mag alkalmazása már jó ideje fellelhető. A tökmagolaj gyógyító, jótékony hatásait az utóbbi évtizedekben számos tudományos kutatás igazolta. Élettani és orvosi szempontból a legértékesebb a héj nélküli magokból hidegsajtolással nyert olaj, hiszen így őrződnek meg az értékes tartalmi anyagok, így nem sérül a gazdag hatóanyag-tartalom.
Készítése: A gondosan kiválogatott és megtisztított tökmagot megszárítják és finom péppé örlik. Ezt követően víz hozzáadásával dagasztják, majd megpirítják, hogy elnyerje kellemesen pikáns és az alapanyagra jellemző aromáját. A folyamat végén préssel kinyerik az olajat, ami ülepítés után kerül palackozásra. Hatása az egészségre: erősíti az immunrendszert, segít a prosztatatarák megelőzésében, lassítja a szervezet öregedési folyamatait, csökkenti a megemelkedett koleszterinszintet.