Kincskereső 2021/22 1/A feladat

„Zalai Kincskereső” I. forduló

 

I./A. feladat

A megoldott feladatlapot a laki.tamas@zalamegye.hu és a crowley@lakihome.com címre küldjétek.

A feladatért kapott kóddal a „szarvas” 3 darabjához juttok hozzá és 80 pontot szerezhettek (értékelés alapján).

 

A Nemzeti Értékek és a Hungarikumok nevében köszöntelek benneteket ebben a versenyben. Először arra lennénk kíváncsiak, hogy mennyire ismertek, találkoztatok-e már velünk. Kérjük, az 1-5. kérdést saját előzetes ismereteitek, tudásotok alapján válaszoljátok meg. Itt nincs rossz válasz, kivéve, ha nem válaszoltok:

I.

 1. Hallottatok már a Hungarikumokról? Kérlek, írjátok le, hogy mit nevezünk annak:

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

 1. Értékeink több ezer éve velünk vannak, de vajon mikortól beszélünk hivatalosan Hungarikumokról?

………..

 1. Arról, hogy egy érték nemzeti érték lehessen, az értéktár bizottságoknak kell döntést hozni. Ilyen értéktár bizottság van a megyében és lehet a Ti településeteken is. Meg tudnátok nevezni a vezetőiket? (Ha több településről vagytok a csapatban, akkor több válasz is adható.)

Zala Megyei Értéktár Bizottság: ……………………………………………………………

………………………………..Települési Értéktár Bizottság: ………………………………………………………..

………………………………..Települési Értéktár Bizottság: ………………………………………………………..

………………………………..Települési Értéktár Bizottság: ………………………………………………………..

………………………………..Települési Értéktár Bizottság: ………………………………………………………..

 

 1. A Zala Megyei Értéktár több mint ötven értéket tartalmaz. Kérlek, nevezzetek meg közülük minél többet. (Ha nem ismeritek őket, akkor nyugodtan írjátok le ezt válaszként, vagy tippeljétek meg, hogy mik lehetnek. Ne keressetek rá! Itt még nincs „rossz” válasz, csak ha nem válaszoltok.)

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

 1. Nemzeti értékeinket országos szinten is gyűjtjük. A legjobbak kapják meg a „hungarikum” minősítést. Tippeljétek meg, hogy hány darab hungarikum lehet és nevezzetek meg közülük minél többet.

…………….. db

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Ismertek olyan hungarikumokat, amelyek zalaiak? Ha igen, nevezzétek meg őket:

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

 

 1. Néhány száraz tény…
 2. Az életünket számos előírás, szabály határozza meg. Így van ez a nemzeti értékek esetében is. Kérjük, nevezzétek meg azt a két legfontosabb jogszabályt, amelyek a nemzeti értékek és a hungarikumok rendszerét szabályozzák:
 3. …………………………………………………………………….
 4. …………………………………………………………………….
 5. Fontos, hogy az értékeinket minél többen megismerhessék, és hiteles nyilvántartás legyen róluk. Hol érhető el a „nemzeti/országos”, azaz a Magyar Értéktár?
 6. …………………………………………………………………….
 7. Kérjük, adjátok meg a hiányzó szavakat:

Hogyan válhat valami hungarikummá? A nemzeti értékpiramis ………………………….. építkező elvének megfelelően, a meghatározott ………………………………….. kitöltésével bárki javasolhat értéket az alap szintű értéktárakba történő felvételre. A felvételt követően az immár ún. nemzeti érték ……………………………… a Hungarikum Bizottsághoz a Magyar Értéktárban található kiemelkedő …………………………… értékek közé, majd pozitív döntést követően újabb felterjesztéssel a Hungarikumok Gyűjteményének hungarikumai közé.

 1. A nemzeti értékek gyűjtését és rendszerezését kiemelt feladatának tekinti az állam, ezért a Hungarikum Bizottság vezetése is miniszteri szinten történik. Nevezzétek meg a Hungarikum Bizottság elnökét és állami/kormányzati szerepkörét.
 2. …………………………………………………………………….
 3. …………………………………………………………………….
 4. Ahhoz, hogy egy érték megyei érték lehessen, egy javaslatot kell összeállítani és eljuttatni a megyei értéktár bizottsághoz, hogy annak tagjai dönthessenek róla. De hogyan, hova és kinek küldhető Zala megyében?

– a javaslatot elektronikus vagy papír alapon kell megküldeni?

 1. …………………………………………………………………….

– kinek kell küldeni és milyen címre?

 1. …………………………………………………………………….
 2. …………………………………………………………………….

– kik fognak róla dönteni? Nevezzétek meg a megyei értéktár bizottság tagjait és azt, hogy mivel foglalkoznak, mi a szakterületük:

 1. …………………………………………………………………….
 2. …………………………………………………………………….
 3. …………………………………………………………………….
 4. …………………………………………………………………….
 5. …………………………………………………………………….
 6. …………………………………………………………………….

 

 1. A nemzeti értékek és a hungarikumok olyan értékek, amelyek a magyarságra jellemző minőséggel, tulajdonsággal, egyediséggel és különlegességgel rendelkeznek.

Lehet-e nemzeti érték és hungarikum olyan érték, ami

– a jelenlegi országhatárainkon kívüli, de a magyarsághoz kapcsolódó érték? igen / nem

– a jelenlegi országhatárainkon belüli, magyarországi nemzetiséghez (pl. német) kapcsolódó érték? igen / nem

 1. A nemzeti értékeket kategóriákba soroljuk és e kategóriák alapján tartjuk nyilván. A felsorolásból válasszátok ki, hogy melyek a nemzeti érték kategóriák.

a.)        agrár- és élelmiszergazdaság
b.)        társadalmi
c.)        politikai
d.)        egészség és életmód
e.)        szociális
f.)        katonai
g.)        épített környezet
h.)        ipari és műszaki megoldások
i.)         zenei
j.)         kulturális örökség
k.)        sport
l.)         természeti környezet
m.)      turizmus és vendéglátás
n.)        vadászat, erdészet

 1. A Zala Megyei Értéktár több mint ötven értéket tartalmaz. Válasszátok ki a következő listából, hogy melyek szerepelnek a megyei értéktárban. (Aláhúzással, vagy karikázással.)

a.)        Mura folyó holtág-rendszere
b.)        Az agarászat
c.)        A szepetneki hajdinatörő asszonyok háziipara
d.)        Németh János életműve. A népi fazekkasság
e.)        Keszthelyi burgonyanemesítési program
f.)        Festetics Imre Állatpark
g.)        Zalacsány-Örvényeshegyi Pálos Kolostor Emlékhely
h.)        Göcsej Galopp
i.)         Béke Sztupa, Zalaszentlászló
j.)         Pannónia csipke
k.)        Tónai (szőlő- és borfajta)
l.)         Millenniumi sétakert, Nagykanizsa
m.)      Földönjáró toronyóra
n.)        Aqua City, Zalaegerszeg

 1. Melyik megyei értékünkre igaz: A minőség egyenletes biztosítása érdekében az előállításához felhasznált alapanyag teljes egészében magyar termelőktől származik, melyet elsősorban a környezetükben levő termelőktől vásárolnak meg, ezzel is támogatva a magyar munkaerő piacot. 1524-ből származik róla az első írásos emlék.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 1. Melyik megyei értékünk lehet: „céljuk az élőzene népszerűsítése, illetve a zenei kultúra ápolása mind bel- mind külföldön, melynek elismeréseként Nagykanizsa Megyei Jogú Város Nemzetiségeiért, illetve országos szinten a Magyarországi Horvátok Kultúrájáért díjakkal jutalmazták munkájukat.”

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 1. Melyik megyei értékünk készíthető el a következő alapanyagokból: cukor, tojás, zsír, pálinka, liszt?

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 1. Van kedvenc sportolótok, csapatotok? Kik ők és bekerülhetnének-e a helyi/megyei/országos értéktárba, ha javasolnátok? Melyik kategóriába kerülhetnének, vagy ha nem, akkor miért nem?
 2. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
 3. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
 4. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
 5. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
 6. Megyénk székhelye Zalaegerszeg, de ez nem mindig volt így. Melyik az a megyei értékünk, amely megyénk első székhelyén van, és melyik királyunkhoz kötődik apátságának alapítása?
 7. …………………………………………………………………….
 8. …………………………………………………………………….

Megyénk ezeréves „születésnapjára” egy emléképület készült e helyen településeink összefogásával, amit megyénk díszpolgára tervezett. Hogy nevezzük az épületet és ki volt a tervezője?

 1. …………………………………………………………………….
 2. …………………………………………………………………….

Az emléképületben egy egyedi műalkotás került elhelyezésre, amit Koszti István Miklós csíkszeredai művész készített. Mi ez az alkotás és miért érdekes, mit jelképez?

 1. …………………………………………………………………….
 2. …………………………………………………………………….

 

 1. Környezetünk rendben tartása, településeink értékeinek védelme elsősorban a helyi közösség feladata. Háborúk és egyéb nemzeti tragédiák révén népek, népcsoportok tűnhetnek el egy-egy településről, így örökségük – sokszor csak egy temető – gondozása felelős nélkül maradhat. Zalában országosan elsőként kezdődött meg 2006-ban az elhagyott zsidó temetők felújítása. A munkát egy képes album foglalta össze. Mi ennek a címe?

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 1. A Magyar Értéktárban szerepel egy olyan megyénkhez köthető kiemelkedő nemzeti érték, mely gyümölcsből készül és cefrézését, erjesztését és lepárlását is itt végzik. Mi lehet?

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 1. 1934. október 1-jén készült el. 1952-ben eltávolították helyéről, és a mögötte lévő volt víztároló mellett ásott gödörben hantolták el. 1999-ben elhatározás született, hogy felébresztik hosszú álmából. A feltárás végeztével, a restaurálás után, eredeti formájában helyezték vissza az Eötvös térre. 2001. augusztus 12-én, vasárnap, ökumenikus istentisztelet keretében került sor a felszentelésére.

Mi lehet?

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 1. A nemzeti értékek és hungarikumok gondozásának célja a nyilvántartásuk mellett az is, hogy minél több helyre eljuthassanak a minőségi magyar termékek. A Hungarikum Bizottság számos országban népszerűsíti őket és akár több ezer kilométerre is eljuthatnak. De vajon tényleg eljutnak? Keressetek rá az interneten legalább 1 db hungarikumra és 1 db Zala megyei értékre, hogy hova, milyen messzire jut el a híre, hol kapható, hol reklámozzák még Magyarországon kívül. Legalább 1-1 választ adjatok és maximum 3-3 válasz kerül értékelésre. A válasz internetes elérhetőség/link legyen, vagy lementett képernyőképet küldjetek. Európán kívüli találatot dupla ponttal jutalmazzuk. (Csak külföldi oldalon megjelenő tartalom fogadható el válaszként, tehát egy magyar oldal idegen nyelvű fordítása, testvéroldala nem.)

Hungarikum:

 1. ………………………………………………………………
 2. ………………………………………………………………
 3. ………………………………………………………………

Zala megyei érték:

 1. ………………………………………………………………
 2. ………………………………………………………………
 3. ………………………………………………………………

(Lehet pl. Hévízi fürdő reklámja, utazási ajánlat vagy kürtöskalács árusítása)

 

 l1  l2  l3 A vetélkedő az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával (HF/532/2020) valósul meg.