Kincskereső 2021/22 1/B feladat

„Zalai Kincskereső” I. forduló

 

I./B. feladat

Nemzeti értékeinket több kategóriában tartjuk nyilván, amik szoros kapcsolatban állnak egymással. Ezek közül a gasztronómia az egyik meghatározó, hiszen hatása nem csak az agrár- és élelmiszergazdaság kategóriában jelenik meg, de magához kapcsolja az egészség és életmód, a kulturális örökség és a turizmus és vendéglátás kategóriáit is.

Hagyományos ételeink velünk lehetnek a mindennapokban, de vannak kifejezetten ünnepi, vagy már csak hagyományőrző rendezvényeken, vásárokon feltűnő képviselői. A felgyorsult életmód nem kedvez a több munkát, nehezebben beszerezhető, jó minőségű alapanyagot megkövetelő ételek készítésének. A település és a megyei, valamint a magyar értéktár is tartalmaz számos gasztronómiai különlegességet, mint pl. a fumu, a miklósfai kerekrépaleves, a gulyás vagy a dobostorta.

 

Feladat:

Készítsetek el egy, az értéktárban szereplő ételt tanárotok, vagy szüleitek segítségével. A következőkből választhattok: fumu, cukorperec, miklósfai kerekrépaleves, Dobostorta, Zala kocka, hagyományos „Zalai totyogós” rétes (nem réteslapból). Recepteket az interneten (is) találtok.

A feladat teljesítéséről küldjetek képeket és leírást. A készítés folyamatáról is, ne csak a végeredményről. A kész étel mellett legyen ott a kabalátok. Mivel kóstolót nem kérünk ( J ), fontos, hogy jól dokumentáljátok a választott étel készítésétét, mert az alapján tudjuk értékelni. A képeket és a leírást a laki.tamas@zalamegye.hu és a crowley@lakihome.com címre küldjétek.

A feladatért kapott kóddal a „szarvas” 5 darabjához juttok hozzá és 110 pontot szerezhettek (értékelés alapján).

Kiegészítés:

  • A feladathoz 20 000,- forintot használhattok fel számla ellenében. Olyan boltban vásároljatok, ahol átutalásos számlát tudtok kérni a megyei önkormányzat nevére: (Zala Megyei Önkormányzat 8900 Zalaegerszeg, Kosztolányi u. 10., adóazonosító szám: 15734305-2-20). A számlát az átvevőhelyen adjátok le, vagy juttassátok el hozzánk.
  • Készpénzes számlát csak előzetes egyeztetést követően, Zalaegerszegen tudunk kifizetni. A számlának ebben az esetben is a megyei önkormányzat nevére kell szólnia.
  • Csak a vetélkedő időszakában kiállított számlát tudunk elfogadni és a számlán pontosan fel kell tüntetni a vásárolt termékeket.
  • Vásárolhattok alapanyagokat az ételhez, illetve a főzés/sütés idejére magatoknak és segítőiteknek üdítőt és egyéb rágcsálnivalót. Alkoholt nem. Fontos, hogy a vásárolt termékeket képpel dokumentáljátok.
 l1  l2  l3 A vetélkedő az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával (HF/532/2020) valósul meg.