Budafai Arborétum

A 46 hektáros arborétum Kistolmácstól, Kiscsehitől és Bázakerettyétől egyaránt kb. 3 km-re található. Bázakerettyétől és a kiscsehi elágazástól aszfaltúton, Kistolmács felől kijelölt turistaúton közelíthető meg.

A budafapusztai arborétum területét alkotó erdők 1945-ig a Zichy család birtokai voltak. 1926-ban épült a vadászkastély, amelyet leginkább ősszel, szarvasbőgés idején használtak a családtagok és vendégeik. A vadászkastély körül kis parkot és tavat alakítottak ki. 1945-ben az uradalmat államosították, és a Dél-zalai Állami Erdőgazdaság kezelésébe került. Az arborétum kialakítása 1954-ben kezdődött meg egyrészt közjóléti célból, másrészt azért, hogy vizsgálják az idegen vidékekről származó fafajok termesztési lehetőségeit a hazai termőhelyi körülmények között. A régi kastélyparkhoz kapcsolódva újat alakítottak ki, a meglévő kis tavat felújították és a Pajtafai-völgyben új víztározó épült.

Az arborétum területének nagyobbik részét az egzóta fafajok állományszerű telepítései alkotják, melyek egyediségükkel Európán belül is ritkaságszámba mennek. A parkban 132 féle tűlevelű és 88 féle lomblevelű fát ültetettek el. A leglátványosabbak a jegenye-, mamut- és a mocsári fenyők, valamint a május elején nyíló havasszépék.

Az arborétum különösen tavasszal nyújt felejthetetlen élményt, hiszen akkor bo­rulnak virágba a rododendronok és az azáleák, színpompás kertté varázsolva az egész arborétumot.

Budafa ipartörténeti szempontból is nevezetes, itt kezdődött meg Magyaror­szágon először a földgázbányá­szat, az első sikeres fúrás em­lékét emlékmű őrzi.

Az arborétum kialakításának fontos célja az ember és a természet kapcsolatát elmélyítő, szépérzékre, természetszeretetre nevelő, s nem utolsó sorban ismeretterjesztést és egyen kulturált pihenést segítő, látványos természeti objektumok létrehozása.

A ZALAERDŐ Zrt. az utóbbi években felújíttatta a vadászházat, új kilátót emelt, játszóteret hozott létre, valamint tűzrakóhelyek, szobrok, emlékhelyek, is épültek az arborétumban.