Dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő életmű

Dr. Bakonyi Károly (1921-2010) világhírű szőlőnemesítő több államilag elismert szőlő fajtát és klónt nemesített. A Pannon Egyetem Georgikon Karán dolgozott 47 éven át, és még nyugdíjasként is visszajárt a cserszegtomaji Kísérleti Telepre, ahol nemesítette a fajtáit. A legsikeresebb fajtája a Cserszegi fűszeres több mint 3000 ha-on telepítik Magyarországon, ami egyáltalán nem csekélység a folyamatosan csökkenő termőterületek és hazánkat jellemző széles fajtaválaszték mellett. Már a pálinka kultúra is felfedezte a Cserszegi fűszerest. Több ígéretes kék-szőlő kísérletét még halála előtti években kezdte el, de befejezni már nem tudta. Sok ígéretes mag nélküli csemege szőlő fajtát is nemesített.

Négy díszpolgári címmel (Keszthely, Csopak, Cserszegtomaj, Balaton) és számos helyi, valamint országos elismerésben részesült. Nemesítő munkássága, szakmaszeretete, emberi értékei miatt példakép számunkra is, az utókor számára is belföldön és külföldön egyaránt. Fajtáival maradandót alkotott és hasznára válik az egész szőlészeti és borászati társadalom számára.

Nemesített szőlőfajták: Nemes olaszrizling, Cserszegi fűszeres, Fehér chassellas K16, Piros chassellas K18, Nektár, Olaszrizling GK18, Olaszrizling GK37, Rozália, Rozália GK1, Korona, Pátria, Rizlingszilváni K3, Pelso, Georgikon 28, Teleki 5C GK40.