Göcseji Falumúzeum

A Göcseji Falumúzeum az ország első szabadtéri gyűjteményeként olyan skanzenné nőtte ki magát az elmúlt négy és fél évtized alatt, amely – azzal együtt, hogy a szomszédságában található az országban egyedülálló Magyar Olajipari Múzeum és a szintén páratlan Finnugor Néprajzi Park – országos szinten is jelentős bemutatóhellyé vált. Védjeggyé vált híres programjai (Zalaegerszegi Országos Fazekas- és Keramikus Találkozó, Kenyérfesztivál, Márton-napi vigasságok) nem csak a régióból vonzanak látogatókat, de országos, nemritkán nemzetközi érdeklődésre is számot tartanak. Az 1968-ban megnyílt néprajzi gyújtemény egyfelől a 100-150 évvel ezelőtt élt göcseji emberek mindennapi életét mutatja be az építmények és berendezéseik által, másfelől azt a mentalitást, amely ehhez az önfenntartó élethez párosult.

Eleink szemléletmódja még nem a természet kizsákmányolására és a birtoklási vágyra épült, hanem egy, a környezettel együttműködő létformára, amelyben mindennek helye van, szemét pedig szinte nincs, mert minden felhasználható.

A Göcseji Falumúzeum mintegy 50 építménye és kiállított több száz tárgya több évtizedes kutatómunkát követően, 1963-tól kezdve teremtette meg a lehetőséget a Göcseji Falumúzeum építésének. A Göcsej népi építészetét bemutató szabdtéri  kiállítás tudományos terveit Barabás Jenő egyetemi docens, Szentmihályi Imre néprajzos múzeumvezető és Tóth János építészmérnök készítették. Különlegessége – országos elsőségén túl – az archaikus állapot, amelyet a kutatóknak a múlt század derekán még a műutak elterjedése, a szénhidrogén-bányászat kezdete előtt sikerült rögzíteni, konzerválni és a gyűjtemény keretein belül fenntartani.

A múltat őrző szabadtéri kiállítás máig hűen mutatja a látogatóknak Göcsej archaikus népi gazdálkodásának, lakáskultúrájának, népművészetének emlékeit. Különösen kiemelkedő sikere a gyűjteménynek az, hogy a tárgyi emlékek kontextusban láthatók, értelmezhetők, sőt hamarosan az egyes építmények (például a vízimalom) újra működő állapotban lesznek; képesek szemléltetni az egyes gazdálkodói folyamatokat (pl. gaonaőrlés, lisztkészítés, kenyér előállítása).

Javaslattevő: Göcseji Falumúzeum