A Hévízi-tó véderdeje, mint természeti értékünk

A Hévízi Gyógytó a világ legnagyobb biológiailag is aktív, természetes termáltava, amely páratlan környezetben, található.
A tó keletkezése a régmúlt időkre vezethető vissza. A tengeréről elnevezett Pannon-időszak végén vulkánok törték meg a Dunántúl arculatát. A vulkáni utóműködések első jele a hőforrások voltak, igy az Őshévíz feltörée is. A földéreg mélyebb rétegeiből származóohő fűti át a Pannon-korszakban keletkezett föld alatti tároló-rendszerbe vitt mélységi vizeket, igy a tó vizét is geotermikus energiák melegítik.
A 4,4 ha vizfelületű tó gazdag ásványanyag tartalmú forrása 38 m mélyen taláható barlangban fakad, ahol több tízezer éves meleg és hideg karsztvizek keverednek egymással. A Hévizi Gyógytó hatásától függetlenül is egészen különleges képződmény, mert a meleg vizű tavak átalában agyag vagy sziklatalajban nyugszanak, a hévizi pedig tőzegfenekű tó.
A víz melegét és egyben gyógyító hatását 33,9 hektáros erdő védi a külső környezet (szél,por, zaj) ártalmaitól. Télen, valamint a kora tavaszi és a hűvösebb őszi reggeleken a tavat könnyű pára borítja, amelynek nagy a jelentősége, mert gátolja a víz lehűlését (a víz lehűlését a tó jelentős részét beborító növények is hatásosan fékezik), így lehetővé teszi a téli szabadtéri fürdőzést. A tó vízhozama 400 l/mp, így a víz három és fél naponta teljesen kicserélődik.

Hőmérséklete télen nem csökken 22 C alá, nyáron elérheti a 38 C is. Az indifferens hőfokú víz a gyógyulni vágyókat nem fárasztja, nyugtatólag és frissítőleg hat. Az egyenletes és rillandó vízáramlás jótékonyan hat a szervezetre, mert a fürdőzőket állandó, enyhe masszázsban részesíti.

A Hévízi-tó egyedi sajátosságaihoz, értékéhez hozzájárul az is, hogy a Tó vize folyamatosan táplálva stabilizálta a környező talajvizeket, létrehozta egy láperdő életfeltételeit is. A láperdő természetvédelmi értékén túlmenően biztosítja a Tó védelmét és hozzájárul a Tó különleges mikroklímájához, melyet a tisztaság, a magas páratartalom és a kiegyenlítettebb hőmérsékletek jellemeznek.

Hévíz városában, és más Tó környéki településeken kialakult gyógy- és termálturizmus mára szerves részét alkotja annak a nemzeti érték-együttesnek, melyet a Hévízi-tó neve ország- és világszerte megjelenít.