Kanizsai dödölle és a Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál

A Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál Nagykanizsa legnagyobb érdeklődésre számot tartó rendezvénye. A fesztivál fő eseménye a kulturális programok mellett a főzőverseny, amelyet szakmájukban elismert zsűri bírál el.

 

Kanizsai dödölle:

HOZZÁVALÓK: 80 dkg lisztes kiskanizsai „sáska” burgonya só 20 dkg liszt 6 dkg sertészsír 2 nagyobb fej kiskanizsai „sáska” vöröshagyma 12 dkg sertéstepertő 0,5 liter tejföl

A meghámozott, mosott burgonyát négyfelé vágjuk, egy nagyobb fazékban annyi vízzel tesszük fel főni, ami éppen ellei, sóval ízesít-jük, és fedő alatt elkezdjük főzni. Egy kisebb serpenyőben felolvasztjuk a zsírt, beletesszük a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát, majd alacsony hőfokon aranysárgára pirítjuk. A megfőtt burgonyát összetörjük a saját levében. Alacsony hőfokon belekeverjük a lisztet, és folyamatosan kevergetve kiforraljuk a masszát. A masszát kiszaggatjuk és serpenyőben megpirítjuk. Ha ezzel elkészültünk, egy laposabb tálba átöntjük. Tálaláskor a dödölle tetejét meglocsoljuk az aranysárgára pirított hagymás zsírral, és végül erre szórjuk az apróra vagdalt tepertőt vagy a tejfölt.