Keszthelyi burgonyanemesítési program

Keszthelyi burgonyanemesítési program, génbanki gyűjtemény, egyedi rezisztenciákkal és minőségi tulajdonságokkal rendelkező burgonyafajták

Az Egyetem keretei között, 1960 óta működő Központ Magyarország egyetlen, kizárólag burgonyakutatásra és nemesítésre szakosodott állami kutatóintézete. Mint ilyen, a hazai burgonyaágazat egészét támogató tudományos műhely, az ágazat kutatási háttérintézménye. A Központ stratégiai jelentőségű, több mint 600 genotípusból álló burgonya génbanki gyűjteményt tart fenn. A Központ az elmúlt 55 évben olyan egyedi rezisztencianemesítési programot folytatott, melynek eredményeként világra szólóan páratlan, összetett rezisztenciával és kiváló minőséggel rendelkező fajtákat nemesített ki (Botond, Arany, Chipke, Balatoni rózsa, Katica, Démon, Lorett, Hópehely, White Lady, Vénusz Gold, Somogyi sárga kifli). Közülük 5 fajta „Prémium Hungarikum” védjegyhasználati joggal is rendelkezik. A Központ végzi a fajták fenntartását és vetőgumó-szaporítását, ezáltal biztosítja a termelők folyamatos magas minőségű vetőburgonyával való ellátását.

Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett

Véleményünk szerint a Keszthelyen működő egyedi rezisztencia-nemesítési, genetikai program, és az itt nemesített fajták kiemelt nemzeti értékkel bírnak. A Központban elért kutatási eredmények, és maguk a fajták is nagy szakmai elismertségnek örvendenek mind hazai, mind nemzetközi szinten. Ezáltal elismertséget, hírnevet hoznak nem csak a Pannon Egyetemnek, hanem magának Keszthely városának is, amit egyre többen, mint a burgonyakutatás egyik „fellegvárát” ismernek. A fajtákat, melyek közül több Európai Uniós szabadalmi védettséggel is rendelkezik több országban termesztik, az irántuk való érdeklődés évről évre nő.