Tüskeszentpéteri liszt

Tüskeszentpéteri liszt hírnevét az elmúlt közel 500 évben kiváló minőségének és fogós lisztjeinek köszönheti!

A kis kiszerelésű (1, 2, 5 kg-os) csomagolásnak köszönhetően minden zalai háztartásba bekerült. Jó minőségéről már nem csak a pékek tudtak és tudnak, hanem a háziasszonyok is egymás közt híresztelték kiváló minőségét.

A malomüzem félmagas rövidített őrlési eljárásnak köszönhetően 2 fő lisztet gyártott illetve gyárt a mai években is:

55-ös: finom pékárú liszt,

80-as: kenyérliszt.

2001-2012 időszakban rendelkeztünk a Kiváló Magyar Termék díjjal.

2017-ben a BL55 Tüskeszentpéteri finomliszt elnyerte a Magyar Termék Nagydíjat.

2017-ben a Tüskeszentpéteri liszt védjegyet kapott (száma: 222 991)

2017-ben a Zala Megye Gazdaságáért Kamarai Díjat is elnyerte.

Zala megyében már csak a Tüskeszentpéteri Malom (Zala-Cereália Kft.) őröl búzát!

A Zala-Cereália Kft. kiterjedt, régmúltra visszatekintő felvevő piaccal rendelkezik országos szinten, ezen túlmenően külföldi partnerek is jelen vannak értékesítési struktúrájában.

Országosan közel 1.700 kereskedelmi egységben elérhetőek a termékeink, melyek nagy arányban nagyobb bolthálózatok részét képezik elsősorban a Nyugat-magyarországi régióban.

Ide sorolhatók: SPAR Magyarország Zrt.; Mecsek Fűszért Zrt. (Coop bolthálózat); Hétforrás Zrt. (Forrás Coop üzletek); Pólus Coop Zrt.; Z+D Kft.; FE-ZO Kereskedelmi Zrt.

A viszonteladókon, kiskereskedelmi egységeken felül átlagosan 125 pékség, illetve sütöde használja folyamatosan a Tüskeszentpéteri lisztet késztermékeinek előállításához fogyasztóinak elégedettségére.

A kitűnő minőség mellé élelmiszerbiztonsági garanciát kívánunk nyújtani a fogyasztóinknak, hogy termékeink és a felhasználásukkal megbízhatóan kiemelkedő és egyenletes minőségű alapanyagot nyújtsunk az ebből létrehozott késztermékeik előállításához. Ennek a kritériumnak a teljesülését segíti a minőségbiztosítási rendszerünk mellett az elkötelezett cégfilozófia is.

A Tüskeszentpéteri lisztnek a vízfelvevő képessége, feldolgozhatósága kedvezőbb a felhasználáskor, mert a (BL-55) búzafinomliszt szemcsemérete nagyobb (a megengedett értéken [112-180 mikron] belül), mint a vevői forgalomban levő mai modern malmokban előállított búzafinomliszteké.

A minőség egyenletes biztosítása érdekében a liszt előállításához felhasznált alapanyag teljes egészében magyar termelőktől származik, melyet elsősorban a környezetünkben levő termelőktől vásárolunk meg, ezzel is támogatva a magyar munkaerő piacot. A cég teljes egészében magyar tulajdonban van. Magyar termék magyar búzából magyar malomban őrölve.

A garanciát fogyasztóinknak ISO22000 minőségbiztosítási rendszerünk és a cég közel két évtizedes védjegytudatos gondolkodása nyújtja mind a hazai, mind pedig a külföldi piacon. Két évvel ezelőtt a lisztes csomagjaink megjelenése is levédésre és lajstromozásra került (lajstrom szám: 221 047).

Tüskeszentpéterben az első írásos emlékek szerint már az l500-as években is működött malom. Első írásos emlék 1524-ből származik.

1610-es évben Zalán (Zala folyón) járó háromkerekű (alsó csapot rendszerű vízkerékkel) malmot említenek.

Törökök többször felégetik.

1707-ben Rabutin Labanc generális leromboltatja.

1752-ben egy nyári zivatar alkalmával villámcsapás éri és leég, még ez évben felépítik.

1760 A malmot tűz pusztítja el. Gyorsan újjáépül.

  1. július 25-én nagy vihar és jégeső volt, megrongálódott a malom tetőzete.

1889-ben régi fa szerkezetű malmot lebontják, és egy háromemeletes épületet emelnek helyébe.

1898-ben Keszler Bernát és Mór vállalkozók megveszik a malmot.

1910-es években éli fénykorát: napi 2,5 t/nap őrléssel üzemel, 23 embert foglalkoztat.

1929-ben a Zalaegerszegi Faluszövetség kiállításán termékeivel aranyérmet nyert. (liszt exportálásával is foglalkozott: Ausztria, Fiume, Trieszt)

1929-ben építik meg a malom mellé a vasbetonsilót. Valószínűleg ennek a siló rendszernek is köszönhető, hogy a Zala folyón működő malmok közül egyedül a tüskeszentpéteri malom maradt meg.

Legutóbbi lényeges technikai felújítása 1990-ben történt, mikor is lecserélésre került a több mint 50 éves technika. A folyamatos fejlesztésben a legkiemelkedőbb a 2001-ben telepített PACK 50/5 típusú automata csomagológép. 2011-ben az üzem belső kamrarendszere (liszt silórendszer) átszerelésre került, illetve a kézi lezsákolást automatizálták.

A Zala-Cereália Kft. 1993-ban alakult meg azzal a céllal, hogy a Zalagabona Rt. zalaszentgróti gyáregységét a privatizáció során kivásárolja. A cég 1994. március 28-án kezdte meg tevékenységét.

A cég tulajdonosai magyar magánszemélyek. Tevékenységét két fő ágazat – malmi őrlés, illetve takarmánygyártás – határozza meg. Az elmúlt években a gabonaipart ért kihívások eredményeként a zalai malomipari cégek közül egyedül maradt talpon, amely elsősorban a reális feladat meghatározás, kiváló alkalmazkodó képesség és a szakmai alapokon nyugvó gazdálkodás iránti elkötelezettségnek köszönhető.