Vadászok Életfája

A sohollári völgyben kialakított vadászati emlékhely keleti oldalán egy robosztus tölgyfa törzs tűnik fel, mely a zalai Vadászok Életfája, egyben emlékfája, melyet a Lenti-Szombathelyi Erdőbirtokosok Társulata ajándékozott 1999-ben a zalai erdészek-vadászok részére. Az életfával az előző évben állított fát váltották fel, még méltóságteljesebbre cserélve azt. A szép és kegyeletes gondolat a zalai vadászszövetségtől és kamarától származott, nevezetesen azzal a céllal, hogy azoknak az egykor Zala megyében élt vadászelődöknek neve kerüljön fel az életfára, akik életükben kimagaslót alkottak a vadgazdálkodás, a vadászat, s nem utolsó sorban a vadászati kultúra terén.

A neveket rézből készült, stilizált, mintegy 10 centiméter hosszúságú tölgyfalevelekre gravírozták fel, melyeket évente, illetve esetenként az ünnepélyes zalai vadászati évadnyitó alkalmából helyeznek el az életfán.

Az Életfa előtt egy nagyméretű bazaltkő fekszik, amelyre egy 30×30 centiméteres zöldes árnyalatú gránitlapot helyeztek. A gránitlapon fent egy 13 centiméter átmérőjű vörösréz környomatban stilizált szarvas látható, alatta pedig egy 9×14 centiméteres vörösréz táblán a Milenniumi Vadászati Bizottság, az FVM Erdészeti Hivatala, a KÖM Természetvédelmi Hivatala és az Országos Erdészeti Egyesület neve olvasható, akik 2001-ben az államalapítás tiszteletére a táblát elhelyezték.