Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvózenekar

A Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar 1994-ben alakult. Létrehozásának ötlete a vonyarcvashegyi iskolában tanító két zenetanárnak – Illésné Major Juliannának és Sző-ke Gézának -, az akkori iskola igazgatójának Károly Kálmánnak, és nem utolsó sorban Kiss Tamás karnagy úrnak köszönhető, aki az együttes művészeti vezetője, felkészítő tanára, és egyben a zenekar motorja is lett.
A zenekar kezdetben 18 fővel indult, majd folyamatosan gyarapodott – a jelenlegi lét-száma 45 fő. Az évek során 1994-től 2017-ig összesen 250 gyermek vett részt a zenekari munkában.
Az együttes tagjai a keszthelyi Festetics György Zeneiskola volt és jelenlegi tanulóiból kerülnek ki. A diákok már alsó osztályos korukban a „Kiszenekarban” kezdik a zene-kari pályafutásukat, majd a megfelelő tudással rendelkező diákok kerülhetnek be a„Nagyzenekarba”. A zenekaron belül a majd negyed százados fennállásuk ideje alatt különböző formációk alakultak ki, ilyen a „Kisparti dixi”, a „Kamara csoport”, és a „Fidelis Brass”.
A zenekarnak a vonyarcvashegyi Eötvös Károly Általános Iskola ad otthont. Itt zajla-nak az állandó próbák, itt biztosított a hangszerek tárolása, ezen felül számos rendez-vényüknek is az iskola ad helyet. Az iskolavezetés a megalakulástól kezdve kiemelt figyelemmel támogatja a zenekari életet.
A Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar a nevében is jelzi, hogy egy olyan összekö-tő kapocs, amelynek keretén belül a térségi településeken lakó fiatalok együtt zenél-hetnek. Az együttes fellépései nélkül a helyi, térségi rendezvények ma már szinte el-képzelhetetlenek, példa erre az évente megrendezésre kerülő Fúvósbál is, amely a tér-ség egyik legrangosabb eseményévé vált. Fellépéseik mindig színesítik a programokat, jó kedvre derítik a közönséget. Az együttes nem csak a magyar, de a külföldi hallgató-ság előtt is igen népszerű.
A zenekar gazdasági hátterét alapvetően Vonyarcvashegy és Balatongyörök települések önkormányzatainak a támogatásával tudják biztosítani. Az együttes, kezdetben alapít-ványi keretek között működött, majd 2014-ben került megalapításra a Kék Balaton Fú-vós Egyesület.
Fontos megemlíteni a szülők háttérmunkáját, valamint a támogatók segítségnyújtását is, amelyek elengedhetetlenül fontosak a folyamatos magas színvonalú munkához.
A zenekar évente átlagosan 70 fellépésnek tesz eleget. Szezonnyitó-záró rendezvények, ünnepi alkalmak, nemzeti ünnepek, fesztiválok, szállodai-, külföldi meghívások, ver-senyek, zenepaviloni koncertek állandó résztvevői. A fellépések mögött természetesen folyamatos munka zajlik, rendszeresek a péntek esti zenekari próbák, amelyek sok di-áknak nem csak munkát, hanem az együtt zenélés örömén keresztül felüdülést is jelen-tenek. A sikeres koncerteket nyáron a csapatépítést is szolgáló zenekari táborokban fo-lyó munkával alapozzák meg.
A zenekar az eltelt közel 25 év alatt 1425 alkalommal lépett fel, és 56 külföldi turnén vett részt. Koncerteztek többek között Németországban, Ausztriában, Spanyolország-ban, Hollandiában, Franciaországban, Olaszországban, Csehországban, Lengyelország-ban és Erdélyben is. A sok munka már néhány év után meghozta gyümölcsét, amelyet szá-mos szakmai elismerés is bizonyít: Közművelődési Nívó díj, többszörös Nemzetközi Aranyminősítés, Országos Fúvószenekari Verseny II. helyezés.
Az együttes repertoárjában – a hagyományosnak mondható fúvószenekari darabok mellett – klasszikusok, modern darabok, filmzenék is szerepelnek. Munkájukat 6 CD-n és 1 DVD-n is megörökítették már, de számtalan alkalommal szerepeltek a helyi tele-vízióban is.
A zenekar alapvető célja, hogy a tudásuk folyamatos gyarapítása mellett megtartsák a zenekari közösséget, és folyamatosan népszerűsítsék a generációkon átívelő zene szeretetét.

A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:
www.fuvoszenekar.hu