Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvózenekar

A Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar 1994-ben alakult.

A zenekar kezdetben 18 fővel indult, majd folyamatosan gyarapodott – a jelenlegi létszáma 45 fő. Az évek során 1994-től 2017-ig összesen 250 gyermek vett részt a zenekari munkában. A zenekar vezetője kezdetektől fogva és jelenleg is Kiss Tamás karnagyúr. Az együttes tagjai a keszthelyi Festetics György Zeneiskola volt és jelenlegi tanulóiból kerülnek ki. A diákok már alsó osztályos korukban a „Kiszenekarban” kezdik a zene-kari pályafutásukat, majd a megfelelő tudással rendelkező diákok kerülhetnek be a „Nagyzenekarba”. A zenekaron belül a majd negyedszázados fennállásuk ideje alatt különböző formációk alakultak ki, ilyen a „Kisparti dixi”, a Kamara csoport”, és a „Fidelis Brass”.

A zenekarnak a vonyarcvashegyi Eötvös Károly Általános Iskola ad otthont. Itt zajlanak az állandó próbák, itt biztosított a hangszerek tárolása, ezen felül számos rendezvényüknek is az iskola ad helyet. Az iskolavezetés a megalakulástól kezdve kiemelt figyelemmel támogatja a zenekari életet.

A Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar a nevében is jelzi, hogy egy olyan összekötő kapocs, amelynek keretén belül a térségi településen lakó fiatalok együtt zenélhetnek. Az együttes fellépései nélkül a helyi, térségi rendezvények ma már szinte elképzelhetetlenek, példa erre az évente megrendezésre kerülő Fúvósbál is, amely a térség egyik legrangosabb eseményévé vált.

Fellépéseik mindig színesítik a programokat, jó kedvre derítik a közösséget. Az együttes nem csak a magyar, de a külföldi hallgatóság előtt is igen népszerű.

A zenekar gazdasági hátterét alapvetően Vonyarcvashegy és Balatongyörök települések önkormányzatainak támogatásával tudják biztosítani. Az együttes az első húsz évben alapítványi keretek között működött, 2014-ben alakult meg a Kék Balaton Fúvós Egyesület, mely segíti és koordinálja a csoport működését.

Fontos megemlíteni a szülők háttérmunkáját, valamint a támogatók segítségnyújtását is, amelyek elengedhetetlenül fontosak a folyamatos magas színvonalú munkához.

A zenekar évente átlagosan 70 fellépésnek tesz eleget. Szezonnyitó-záró rendezvények, ünnepi alkalmak, nemzeti ünnepek, fesztiválok, szállodai-, külföldi meghívások, versenyek, zenepaviloni koncertek állandó résztvevői. A fellépések mögött természetesen folyamatos munka zajlik, rendszeresek a péntek esti zenekari próbák, amelyek sok diáknak nem csak munkát, hanem az együtt zenélés örömén keresztül felüdülést is jelentenek. A sikeres koncerteket nyáron a csapatépítést is szolgáló zenekari táborokban folyó munkával alapozzák meg.

A zenekar az eltelt közel 25 év alatt 1425 alkalommal lépett fel, és 56 külföldi turnén vett részt. Koncerteztek többek között Németországban, Ausztriában, Spanyolországban, Hollandiában, Franciaországban, Olaszországban, Csehországban, Lengyelországban és Erdélyben is. A sok munka már néhány év után meghozta gyümölcsét, amelyet számos szakmai elismerés is bizonyít: Közművelődési Nívó díj, többszörös Nemzetközi Aranyminősítés, Országos Fúvószenekari Verseny II. helyezés.

 

Az együttes repertoárjában – a hagyományosnak mondható fúvószenekari darabok mellett – klasszikusok, modern darabok, filmzenék is szerepelnek. Munkájukat 6 CD-n és 1 DVD-n is megörökítették már, de számtalan alkalommal szerepeltek helyi televízióban is.

A zenekar alapvető célja, hogy tudásuk folyamatos gyarapítása mellett megtartsák a zenekari közösséget, és folyamatosan népszerűsítsék Vonyarcvashegy nagyközség ismertségét, a generációkon átívelő zene szeretetét.