Zalai gímszarvas

A zalai gímszarvas egy olyan magyar nemzeti érték, mely nemzetünk történelme során keletkezett, megőrzött egyedi, különleges, világhírű érték. A zalai szarvas kiemelkedő minőségét mutatja, hogy itt a legmagasabb az aranyérmes trófeák aránya az egész világon. A gímszarvasagancsok világranglistáján az első 50-ből 16 származik Magyarországról és közülük 4 a ZALAERDŐ Zrt.-től.

 

A ZALAERDŐ Zrt. Zala megye 51 vadgazdálkodási egységéből négy területen, összesen 76 934 hektáron, az elődeink által megalapozott, magas színvonalon folytat vadgazdálkodást. E vadászterületeken belül a társaságunk kezeli az erdők 45-50 százalékát.

A hatalmas egybefüggő erdőtömbökkel rendelkező, mezőgazdasági területekkel, szőlőhegyekkel tarkított zalai táj kiváló élőhelyet nyújt a nagyvad számára. Bükkös és tölgyes állományaink táplálékot, sűrű aljnövényzetű és fiatal erdeink búvóhelyet biztosítanak részükre. A vadállomány élőhelyének folyamatos fejlesztésére cégünk is komoly figyelmet fordít. A zalai tájba beolvadó, elszórtan elhelyezkedő kis vadföldparcellák művelése mellett, nagyobb területű vadföld-egységek kialakítására is törekedtünk. Tovább gazdagította a vadállomány élőhelyét az a nagyszámú, vaditatónak szolgáló apró tavacska, amit 1970 és 1990 között építettünk. A vadföldek és vízfelületek mellett, néhány erdőrészlet kifejezetten vadrejtő sűrűvé alakítása további minőségi előrelépést jelentett erdeink vadeltartó képességének növelésében. Ezenkívül figyelmet fordítunk a vad téli takarmányozására, az etetők, sózók állapotára is.

Legjelentősebb vadfajunk a világhírű gímszarvas. A korábban már kialakított nagyméretű vadászterületek továbbra is a vadállomány mennyiségi és minőségi javulását eredményezik. A Nagykanizsa – Bánokszentgyörgy – Szentpéterfölde – Letenye és a Lenti – Zalabaksa térségét felölelő területet a mezőgazdasági miniszter – a zalai gímszarvasállomány génmegőrzése céljából – különleges rendeltetésűvé nyilvánította.