Zalai Kincskereső 2021/2022

zala-teaser
Meghirdették a 2019. évi hungarikum pályázatot
2019-05-09
kincsbor_
„Zalai Kincskereső” 2021/22. I. forduló feladatai
2022-04-26

Zalai Kincskereső 2021/2022

kincsborr_

A Zala Megyei Önkormányzat az Agrárminisztérium – Hungarikum Bizottság HUNG-2020 – a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására kiírt nyertes pályázata alapján kétfordulós vetélkedőt szervez „Zalai Kincskereső” címmel a megye általános iskolai felső tagozatos és középiskolai tanulói számára.

A verseny célja és témakörei: az elsődleges cél, hogy a diákok megismerjék és dokumentálják Zala megye művészettörténeti, irodalmi, turisztikai, népművészeti, természeti értékeit, az aktív turizmus lehetőségeit, valamint a megye jellegzetes gasztronómiáját; másodsorban alapvető ismereteket szerezzenek a Magyar Értéktárban és a Hungarikumok Gyűjteményében nyilvántartott egyes nemzeti értékek és hungarikumok kapcsán.

 

A vetélkedőn 4 fős csapatok indulhatnak.

 

A megyei első fordulóban „kincskereső” feladatokat kell megoldani a csapatoknak, valamint a Hungarikum törvény szerinti kategóriák figyelembevételével helyi értékeket felkutatni. A feladatokat elektronikus úton kapják a csapatok és 2022.04.13-2022.05.01. között kell megoldani. Az első forduló teljesítéséhez egy szarvas puzzle darabjait kell megszerezni a feladatok teljesítésével. Az a 3-3 csapat jut tovább a második fordulóba, amely begyűjtötte a puzzle összes elemét és a közben teljesített feladatok során a legtöbb pontszámot érte el.

 

Az első forduló eredményei alapján 3 általános iskolai és 3 középiskolai csapat jut tovább a megyei döntőbe.

 

A második fordulóra 2022. május második felében kerül sor Rédics mellett. A döntőbe jutott csapatokból a feladatok komplexitása miatt sorsolással kerül kialakításra 3 nyolcfős csapat (egy 4 fős általános és egy 4 fős középiskolai csapat kerül összevonásra). A feladatok a megyei értékekhez kapcsolódó kézműves, ügyességi, gasztronómiai és teszt jellegűek lesznek.

 

Az első helyezést elért csapat (2×4 fő és két kísérőtanár) jutalma egy három napos „értéktábor” lesz a zalaszabari „Zobori Élményparkban”. A második helyezést elért csapat (2×4 fő és két kísérőtanár) jutalma egy egy napos részvétel a zalaszabari „Zobori Élményparkban” szervezett „értéktáborban”. A harmadik helyezett csapat tagjainak jutalma ajándéktárgyakból összeállított csomag lesz. A döntő valamennyi résztvevőjét emléklappal jutalmazzuk.

 

Az első fordulóba 20 csapat jelentkezését várjuk. A jelentkezésnél a csapatok tagjainak nevét nem kell megadni, csak a csapat nevét, iskoláját és egy választott kabala fényképét. A kabalára egyes feladatok teljesítésének igazolásához szükséges fényképek elkészítéséhez van szükség, így olyat válasszanak a csapatok, amit egyszerű magukkal vinni.

A jelentkezéseket a laki.tamas@zalamegye.hu címre várjuk 2022. április 11-ig. Az első forduló feladatai egységesen, 2022. április 13-án kerülnek kiküldésre elektronikusan a regisztrációban megadott elérhetőségekre.

zalai_kincskereso_jelentkezesi_lap

 

 l1  l2  l3 A vetélkedő az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával (HF/532/2020) valósul meg.