Értéknap Keszthelyen is

web_becsehely_01
Járási értéknap Becsehelyen
2015-09-24
ujudvar_20150801
Értéknap Újudvaron
2015-09-24

Értéknap Keszthelyen is

we_keszthely_01

A keszthelyi ÉRTÉKNAP-on a keszthelyi járásból művészeti csoportok és kézműves termelők vettek részt. A rendezvény sikeres volt több kiállító visszajelzése alapján, hiszen díjtalanul pakoltak ki a város legszebb részén, a Balaton-parton. Volt olyan kézműves, aki ezen a rendezvényen mutatkozott be először a nyilvánosság előtt.

A kézművesek a következő településekről érkeztek: Keszthely, Rezi, Zalaszántó, Várvölgy, Sármellék, Alsópáhok, Gyenesdiás.

Termékeik: kerámia; bor; szőlőmag-olaj; bőrműves termékek; népviseletes babák; saját előállítású vegetáriánus termékek, pástétomok, lekvárok, szörpök, szappanok, tönkölyös párnák; csipke, fafaragás; alpaka ékszerek; könyvjelző, gyűrűk; horgolt munkák; kecske- és tehén sajtok; mézeskalács; festmények.

 

A rendezvényt Bene Csaba, Zala Megyei Közgyűlés alelnöke, és Konczér Katalin, Zala Megyei Értéktár Bizottság elnöke nyitották meg. Ezt követően a cserszegtomaji Cseri-Subás Puli-Pumi kennel bemutatkozását láthattuk a színpadon. Menyhárt Isván tenyésztővel Csengei Ágota, a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója beszélgetett a hungarikum kutyafajtákról, a pulik tartásáról, a 30 éves kutyatenyésztő múltról, és a házi kedvencek tartási lehetőségeiről. A beszélgetést két díjnyertes puli színesítette, amiket a közönség is megsimogathatott.

Őket a Zalaszántói Pávakör követte három népdal összeállítással. Műsorukban figyeltek arra, hogy főleg zalai gyűjtésű népdalokat énekeljenek a közönség nagy örömére. A Rezi Színjátszók előadásában a Lukas komák című komédián mulathatott a közönség, amit elmondásuk szerint a faluban összegyűjtött történetek alapján dolgoztak fel és állítottak színpadra. Az értéknapi műsort a Kék Balaton Citerazenekar műsora folytatta, akik Cserszegtomajról érkeztek, és csodálatos példáját mutatták be annak, hogy a fiatalok hogyan vihetik tovább a népzene ismeretét, szeretetét, amit az idős helyi citerásoktól tanultak.

A műsort 45 éves keszthelyi Nagyváthy Néptáncegyüttes folytatta, akik között az idősektől a tizenévesekig minden korosztály képviseltette magát, ezzel is bizonyítva, hogy néptáncot minden életkorban lehet táncolni, zalai és dunántúli táncok közül válogattak egy csokorra valót. Nagyon fontosnak tartottuk, hogy a hazánkban élő más népek folklórjával is megismerkedjen a közönség, ezért hívtuk a görög népzenét és néptáncot játszó Pyrgos együttest, akik a közönséget megtáncoltatva teremtettek nagyon jó hangulatot. Az est zárásaként a helyi Refolk zenekar táncházában frissülhettek fel a táncos lábúak.

A rendezvény késő estig tartott, és nagyon jó hangulatúnak bizonyult, a kézművesek is nagyon elégedettek voltak, és szeretnék, ha lenne folytatása ennek a rendezvénynek.