Értéknap Újudvaron

we_keszthely_01
Értéknap Keszthelyen is
2015-09-24
ertekek_napja
Magyar Értékek Napja Budapesten
2015-09-24

Értéknap Újudvaron

ujudvar_20150801

Zalai tájjellegű ételek főzőversenye színesítette a programot. A főzőversenyre 6 csapat jelentkezett, a kiírásnak megfelelően zalai tájjellegű ételekkel nevezhettek:

Hegyi Manók csapata Vörösboros-narancsos marhalábszár pörköltet készített zalai dödöllével.

Hubertus Vadásztársaság: Vadpörköltet főzött.

Újudvari Közös Önkormányzati Hivatal Sormási Kirendeltsége: Káposztás csirkehúst készített.

Update Fiúk: Paradicsomos babos répalevest készített oldalassal és füstölt csülökkel.

Helyi betyárok füstölt csülkös babot tettek a zsűri asztalára.

Nova Curia Civil Egyesület nyugdíjas csoportja bográcsgulyást főzött.

 

Az értéknapot Jakab Sándor  Újudvar község polgármestere nyitotta meg, aki a települési Értéktár Bizottság megalakulásáról, annak működéséről és hasznosságáról tartott rövid bemutatót. Ezt követően Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő és Bene Csaba a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte a megjelenteket.

A megnyitó után Konczér Katalin – Zala Megyei Értéktár Bizottság elnöke tartott előadást a helyi értéktárak jelentőségéről.

 

A megnyitó és a felvezető előadás és beszélgetést kulturális műsor követte:

 

Felléptek:

Zalagyöngye Táncegyüttes

A Zala megyei Táncegyüttes több mint 15 éve nyújt kikapcsolódást és szórakozást nemcsak Zala megyében, de az ország számos megyéjében és külföldön is. Érdekes és értékes perceket biztosítanak tagjai; a népszokásokról és néptáncokról információkkal, továbbképzésekkel segítik a megye, de akár más tájegységek érdeklődőit is.

 

Újudvari Dalkör – nóták, népdalok

Az Újudvari dalkör 2015. év elején két nótaklubból forrt össze, az Újudvari Nova Curia Civil Egyesület nyugdíjas csoportjából verbuválódott nótaklub, a másik a szintén Újudvaron bejegyzett Zalatáj Egyesület nótaköréből. Tangóharmonikán a zalakomári Vadlek László kíséri a dalkört.

 

Magyarszerdahelyi Rehabilitációs Otthon- palotást és latin táncokat adott elő

Az intézményben több kulturális csoport működik. A csoportok rendszeresen részt vesznek a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület által szervezett fesztiválokon, integrált rendezvényeken.

Vadrózsa Tánccsoport

A tánccsoport 2003-ban alakult az intézetben élő középsúlyos értelmi sérült táncos kedvű lakóiból.

Rendszeresen fellépnek regionális, országos és integrált rendezvényeken, ép csoportokkal együtt, a nagykanizsai Tánc Világnapi rendezvény állandó résztvevői.

 

Néptánccsoport

A tánccsoport 1990-ben alakult. Magyarország több tájegységének táncát tanulták már meg. A csoport részt vett 2000-ben, Dániában a Mária Magdaléna Zenei Fesztiválon.

2006-ban a Megyei Művészeti Fesztiválon néptánc kategóriában elnyerték a zsűri különdíját.

 

Megyesi Zoltán – nóták, operett dalok előadása

Az újudvari lakos tagja a helyi népdalkörnek. Több tehetségkutató versenyen is részt vett, megyén belül és kívül is.

 

Bogdán Márk és Bogdán Erika – ének

A helyi óvodában figyeltünk fel szép hangjukra, szeretnek szerepelni. Felkészítőjük: Harnos Lívia

 

 

Szepetneki Nefelejcs Egyesület Asszonykórusa- népdalok

Az asszonykórus a 2004-es Idősek Napján már szerepelt. 2005 áprilisában a Nefelejcs- tagok a Magyar Nyugdíjas Klubok Határon Túli Találkozóján, Székesfehérváron énekeltek. Hamar felvették a kapcsolatot a környező települések nyugdíjas klubjaival. Az egyesület elnöke: Grabant Jánosné

 

Nagyrécsei Ritmus Kórus – könnyűzenei előadás

Nagykanizsa és környéke egyik legnépszerűbb előadóművészei, a nagyrécsei könnyűzenei társulat. Ritmus Kórus karnagya Ernszt Katalin és Nemere László

 

Eszteregnyei Őszirózsa Dalkör – humoros zenés paródia

Nóta, operett, népdal vagy humoros jelentek, számukra a lényeg, hogy mosolygós arcokat lássanak a közönség soraiban. Mulatva mulattatni ez a mottójuk a 2007-ben alakult együttesnek. Vezetőjök: Bogatin Sándor.

 

Újudvari Ifjú Titánok – szórakoztató paródia műsora

A 2012-ben, helyi fiatalokból alakult formáció humoros paródiákat ad elő. Felkészítőjük: Kocsmárné Raffai Renáta

 

A rendezvényen a járáshoz tartozó településekről kb. 600 fő vett részt, 16 településről jöttek fellépők, kézművesek: Nagykanizsa, Zalakaros, Gelse, Nagyrécse, Szepetnek, Sormás, Magyarszentmiklós, Magyarszerdahely, Pölöskefő, Zalaszentbalázs, Gelsesziget, Kerecseny, Nagybakónak, Miháld, Hahót, Eszteregnye