Járási értéknap Türjén

web_01
Lenti Járási Értéknap
2015-09-24
web_sztgyorgy_01
Zalaegerszegi járási értéknap Zalaszentgyörgyön
2015-09-24

Járási értéknap Türjén

web_turje_01

Türje Község Önkormányzata és a Zala Megyei Önkormányzat által szervezett program során átadásra került a település szabadtéri rendezvényeinek helyt adó színpad és fedett „pajta”, amely megfelelő infrastruktúrát biztosított Zalaszentgrót járásban tevékenykedő települési Értéktárak a helyi termelők, kézművesek és a színpadi fellépők bemutatkozásához.

Az FVM által támogatott járási Értéknapot Pácsonyi Imre a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg. Köszöntőjében ismertette azokat a tevékenységeket, amelyek elősegítik Zala megyében a helyi értéktárak népszerűsítését, működésük ösztönzését. Az alelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a településeken található értékek, mint erőforrások erősítik a helyi identitástudatot, és egyben növelik a térség vonzerejét.

Németh Zsolt a Környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár köszöntőjében elmondta, hogy országos szinten is több mint 500 értéktár alakult meg, amelyek száma fokozatosan emelkedik, a növekedéshez a türjei programhoz hasonló rendezvények is jelentősen hozzájárulnak.

Nagy Ferenc László Türje község polgármestere a helyi fejlesztések között említette a Tájház kialakítását, amely ebben az évben átadásra kerül. A Tájház, mint élő hagyomány otthont ad a helyi kézműveseknek, egyben bemutató és rendezvény helyszínként is funkcionál.

A Türjei Értéktár Bizottság elnöke Czimbalek Tiborné, aki elkötelezett híve a települési értékek összegyűjtésének, megőrzésének és ápolásának a látogatók figyelmébe ajánlotta Türjei Értéktár kiállítását, amely sok éves kutató és gyűjtő munka eredménye. A kiállításon a rendezvény vendégének Török Tivadarnak a Türjéről elszármazott festőművésznek az alkotásait is meg lehetett tekinteni.

A járási Értéknapon a megalakult települési értéktárak is bemutatkoztak, képviselve a helyi szellemi, tárgyi és hagyományos értékeiket. A terített asztalokon helyi termelők által előállított produktumok várták az érdeklődőket: méz, olajok, szörpök, lekvárok, mézeskalács, zamatos helyi borok, házi sajtok, gyógynövények felhasználásával készült ivólevek, ásványokban gazdag helyi ásványvíz. A gasztronómia iránt érdeklődök megismerhették a prósza és a langalló, valamint helyi termelők és közösségi kertek, szövetkezetek által előállított zöldségfélék és sonkatermékek páratlan ízeit.

A program egyediségéhez hozzájárult a Türjei Vadásztársaság kiállítása és az Országos Agarászok Szövetségének agár bemutatója.

A mesterségek udvarában a gyerekek is találtak elfoglaltságot, felelevenedtek a hagyományos népi játékok, agyagozás, mézeskalács készítés, gyöngyfűzés, fafaragás.

A színpadi produkciók lehetőséget adtak a települések hagyományos, kulturális értékeinek, aktív közösségeinek, népdalköreinek bemutatkozására. Sokak örömére a táncház sem maradt ki a programokból.

A programot májusfa kitáncolás zárta, amely régi hagyományos szokások felelevenítését és a helyi közösségek összetartozását is szolgálja.

A rendezvényen értékeiket bemutató települések a következők voltak:

Batyk, Dötk, Kallósd, Kehidakustány, Kisgörbő, Kisvásárhely, Mihályfa, Nagygörbő, Óhíd, Pakod, Sümegcsehi, Szalapa, Tekenye, Tilaj, Türje, Zalabér, Zalaszentgrót, Zalaszentlászló, Zalavég