Zalai Kincskereső 2018/19

160_80_molino_nyomda
Zalai Kincskereső II. Forduló
2017-02-02
Türjei Szt. László legenda
Zalai Kincskereső 2019. – I. forduló feladatai
2019-01-03

Zalai Kincskereső 2018/19

Türjei Szt. László legenda

A Zala Megyei Önkormányzat -az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság HUNG-2018 – a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására kiírt nyertes pályázata alapján – kétfordulós vetélkedőt szervez „Zalai Kincskereső” címmel a megye általános iskolai felső tagozatos és középiskolai tanulói számára.

A verseny célja és témakörei: az elsődleges cél, hogy a diákok megismerjék és dokumentálják Zala megye művészettörténeti, irodalmi, turisztikai, népművészeti, természeti értékeit, az aktív turizmus lehetőségeit, valamint a megye jellegzetes gasztronómiáját, valamint másodsorban alapvető ismereteket szerezzenek a Magyar Értéktárban és a Hungarikumok Gyűjteményében nyilvántartott egyes nemzeti értékek és hungarikumok kapcsán.

A vetélkedőn 4 fős csapatok indulhatnak. A két megyei fordulót egy országos döntővel végződő, Kárpát-medencei szintű vetélkedő zárja.

A megyei első fordulóban értéktesztet kell a csapatoknak kitölteni, valamint a Hungarikum törvény szerinti kategóriák figyelembevételével helyi értékeket felkutatni. A feladatokat elektronikus úton kapják a csapatok és ilyen úton is kell beküldeniük 2019.01.03-2019.01.25 között.

Az első forduló eredményei alapján 5 általános iskolai és 5 középiskolai csapat jut tovább a megyei döntőbe.

A második fordulóra legkésőbb 2018. április közepéig kerül sor Lentiben. A döntőbe jutott csapatokból a feladatok komplexitása miatt sorsolással kerül kialakításra 5 nyolcfős csapat (egy 4 fős általános és egy 4 fős középiskolai csapat kerül összevonásra). A feladatok a megyei értékekhez kapcsolódó kézműves, ügyességi, gasztronómiai és teszt jellegűek lesznek.

Az első helyezést elért csapat (valamint egy kísérőtanár) jutalma egy három napos „értéktábor” lesz a zalaszabari „Zobori Élmény parkban”, valamint ők képviselik majd a megyét az országos döntőben. A második helyezést elért csapat (és egy kísérőtanár) jutalma egy egy napos részvétel a zalaszabari „Zobori Élmény parkban” szervezett „értéktáborban”. A harmadik helyezett csapat tagjainak jutalma ajándéktárgyakból összeállított csomag lesz. A döntő valamennyi résztvevőjét emléklappal jutalmazzuk.

A jelentkezéseket a csapat nevének megnevezésével és e-mail elérhetőségével, valamint az iskola és az évfolyam megadásával a laki.tamas@zalamegye.hu címre várjuk 2018. december 14-ig. Az első forduló feladatai egységesen, 2019. január 3-án kerülnek kiküldésre elektronikusan, a regisztrációban megadott elérhetőségekre, illetve letölthető lesz a Zala Megyei Értéktár internet oldaláról ( http://ertektar.zala.hu ) oldalról.